Naast J.V. Neylen selecteerde de jury nog 3 dichters omwille van hun bijzondere poëziedebuut uit 2020 (in alfabetische volgorde): Anna de Bruyckere (Voor permanente bewoning, Cossee), Elly Stolwijk (Liefde de vluchtige holte, In de Knipscheer) en Meity Völke (Aan het licht, De Arbeiderspers).

We zetten de winnaar van de Poëziedebuutprijs 2021 in de kijker met een professioneel videoportret, geproduceerd door Cameltown. Dat kan je hier bekijken.

De jury over En niet bij machte (Atlas Contact, 2020)

J.V. Neylen (1989, Antwerpen) is de jongste geselecteerde dichter voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2021. Toch valt op hoe doorleefd haar poëzie is: plechtstatig verwoordt ze haar zoektocht naar identiteit en naar de eeuwige balans tussen hoog willen reiken, maar zich teruggetrokken weten naar al wat grond is. En niet bij machte overtuigde de jury door haar volgehouden kwaliteit, de weerklank van een Vlaamse, poëticale traditie – denk aan Claus, Nolens, Pernath – en door de nauwkeurige, retorisch rijke formulering. Neylen dicht barok, maar steeds intimistisch en doordacht: de beelden die ze oproept, haken in elkaar vast tot ze in het laatste gedicht samenkomen in een sculptuur van motieven. J.V. Neylen is een belangrijke nieuwe stem in het Nederlandstalige literatuurveld. Ze toont dat er naast het experiment of het pleidooi vandaag nog steeds plaats is voor een nieuwe ent op een klassieke stam.

Het volledige juryverslag lees je hier.

Over de genomineerden

Anna de Bruyckere (1987) schrijft poëzie, essays, verhalen en theater. Ze staat geregeld op de planken en publiceerde in onder andere Het Liegend Konijn, De Brakke Hond en Deus ex Machina. Ze werd opgeleid tot filosoof en econoom in Gent, Cambridge en Durham en geeft les. In 2018 en 2019 was ze stadsdichter van Middelburg.

J.V. Neylen (1989) is schrijver en dichter. Gedichten van haar verschenen onder andere in De RevisorHet Liegend KonijnDeus ex Machina en Hollands Maandblad. In 2017 werd haar een VOCATIO-beurs voor jong talent toegekend. Haar poëziedebuut En niet bij machte verscheen in 2020 bij uitgeverij Atlas Contact. De bundel won de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2021.

Elly Stolwijk (1957) is beeldend kunstenaar, dichter en docent Nederlands als Tweede Taal. In haar werk zoekt ze in tekeningen, installaties en gedichten naar de verbinding tussen de woorden en de beelden. Haar gedichten zijn opgenomen in o.a. De GidsHet Liegend Konijn en Meander. In 2013 heeft Stolwijk de tweede prijs gewonnen in de Turing Gedichtenwedstrijd met het gedicht ‘waarom de zilvermeeuw in de nacht boven de parkeerplaats moet schreeuwen’.

Meity Völke (1980) schrijft poëzie en proza. Ze studeerde Nederlands in Nijmegen, en is in december 2019 afgestudeerd aan de Schrijversvakschool te Amsterdam. In 2019 won ze met haar gedicht ‘Onder Water’ de Turing Gedichtenwedstrijd. Gedichten van Meity Völke zijn gepubliceerd in Het Liegend Konijn en Meander.

Over de prijs

De Poëziedebuutpijs is de prijs waarmee Poëziecentrum en deAuteurs jonge dichters sinds 2017 een duwtje in de rug willen geven.

In aanmerking komen alle Nederlandstalige debuten gepubliceerd bij reguliere uitgeverijen in 2020. Het volledige reglement vind je hier terug. In de jury zetelen: Maud Vanhauwaert, dichter en docent aan het conservatorium van Antwerpen, Tineke De Meyer, schrijver en maker, en Hans Vandevoorde, hoofddocent Nederlandse Letterkunde aan de VUB; Sarah Vankersschaever (De Standaard) is juryvoorzitter. De jury motiveert haar beslissing in een juryverslag dat wordt vrijgegeven bij de bekendmaking van de laureaat.

Type
Nieuws
Datum
21.08.2021