Dit voorstel had het begin moeten worden van de trialoogonderhandeling met de Europese Commissie en de Raad, wat nu verlegd wordt tot na de zomervakantie. Alle opties liggen terug open, aangezien er opnieuw moet worden gedebateerd en er weer amendementen op het voorstel ingediend kunnen worden.

Hevig lobbywerk van grote spelers zoals Google, Facebook en Wikipedia liggen aan de basis van deze stemming. Deze online platformen zijn vooral tegen het controversiele artikel 13 (dat de oplossing moet voorstellen voor de zogenaamde “value gap”, de kloof tussen wat online platformen auteurs betalen en er zelf aan verdienen).

deAuteurs betreurt deze beslissing die maanden van hard werk van tafel veegt en het probleem van de lage vergoedingen van Europese auteurs in een digitale context ontkent. Het nieuwe artikel 13c dat werd opgenomen in het voorstel en voorzag in een redelijke en proportionele vergoeding voor auteurs, wordt hierdoor ook niet gesteund. We hopen dat het Europees Parlement deze bepaling alsnog bekrachtigt tijdens haar plenaire zitting in september.

Het persbericht van SAA vind je hier.

 

Type
Nieuws, Politieke dossiers
Datum
06.07.2018