Vorig jaar lanceerden De Letterie, KAAP, Het Balanseer Uitgeverij en deAuteurs de oproep voor de eerste editie van VLOED, een schrijfwedstrijd die groeikansen en een podium biedt aan vernieuwende makers. Dit jaar versterkt HetBetereBoek hun team.

In deze tweede editie kregen we zeer veel en ontzettend diverse inzendingen die zorgvuldig gelezen en becommentarieerd werden door de leescommissie. Deze bestond dit jaar uit Heleen Debruyne, Sandrine Verstraete, Tülin Erkan, Mats Van Herreweghe, Sofie Vandamme en Stine Sampers.

Elke deelnemer heeft een uitvoerige feedback ontvangen en zes makers haalden uiteindelijk de shortlist. Op dinsdag 30 mei presenteerden Puk Bennie Delvaux, Siska van Daele, Sofie Verraest, Ellen Gillard, Zindzi Tillot en Nelson Morus hun werk aan de jury.

In de jury zetelden Sofie Vandamme (De Letterie), Stine Sampers en Stephanie Croes (KAAP), Kris Latoir (uitgeverij het balanseer / Paard Van Troje) en Melissa Giardina (Vindetta!) en voorzitter Katrien Van der Perre (deAuteurs).

Uit die ijzersterke shortlist koos de jury voor twee makers die op een eigenzinnige manier met tekst en taal bezig zijn, maar hun makerschap ook ver voorbij de pagina verbeelden met vertalingen van hun teksten naar beeld, podium en geluid.

Puk Bennie Delvaux is kunstenaar en leeft in Gent. Hun werk bevat woord, beeld en installatie, en bij VLOED wil hij graag de vertaalslag maken naar het performen van zijn gedichten. Hun inzending bevatte een wondermooie selectie aan poëzie die spelen en zichzelf onderbreken. Puk Bennie maakt van het kijken naar alledaagse en huiselijke taferelen iets buitengewoon.

Sofie Verraest is schrijver en docent. Ze schrijft poëzie, fictie en non-fictie in het Nederlands en Engels en doceert literatuur, creatief schrijven en architectuurtheorie aan de Universiteit Gent en KASK Gent. In haar tekst verkent ze het gebruik van meerdere talen om de schoonheid van dat wat in de kantlijn leeft te verbeelden. Sofie onderzoekt de performatieve kwaliteiten van verschillende talen en dialecten.

Puk en Sofie zullen in september drie weken in residentie gaan in De Letterie, waar ze onder professionele begeleiding werken aan een publicatie en aan een literaire performance. Op 12 november presenteren zij hun werk bij KAAP Oostende.

Daarna kun je de VLOED makers nog vinden bij de prijsuitreiking van de Bronzen Uil op 25 november en in de boekhandel Paard van Troje (datum volgt).

Proficiat Puk en Sofie!

Type
Nieuws
Datum
01.06.2023