Poëzieweek 2024 staat in het teken van het thema ‘thuis’. Tijdens Poëzieweek bouwen dichters huizen uit herinneringen, geuren en kleuren. Samen bouwen we grote en kleine huizen in gedichten. Recent Gouden Griffelwinnaar Edward van de Vendel schreef tien nieuwe gedichten voor het jaarlijkse Poëziegeschenk.

De Poëzieweek is een initiatief van Poëziecentrum (Gent) en Poetry International (Rotterdam), i.s.m. vele literaire partners in Vlaanderen en Nederland.

‘KOM NOG EVEN NAAR MIJ KIJKEN STRAKS’

Het Poëziegeschenk van Edward van de Vendel

Edward van de Vendel schreef deze zomer tien bijzondere gedichten voor volwassenen, gebundeld in het inspirerende poëziegeschenk Kom nog even naar mij kijken straks. Klanten krijgen het tijdens de Poëzieweek cadeau van hun boekverkoper, bij aankoop van €12,50 aan poëzie.

Van de Vendel schrijft poëzie, romans voor kinderen en jongeren, prentenboeken en non-fictie. Bekende bundels zijn Ik juich voor jou (2012, Gouden Poëziemedaille) en Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (2019, Zilveren Griffel, Gouden Poëziemedaille). Na 14 Zilveren Griffels ontving Edward pas nog voor het eerst ook de Gouden Griffel, voor het boek Misjka, dat hij samen met Anoush Elman schreef. Eerder kreeg hij al de Anna Blaman Prijs, twee keer de Woutertje Pieterse Prijs en werd hij vijf keer genomineerd voor de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award.

STARTSHOW POËZIEWEEK: SLINGERS AAN DE DENNEN

De Poëzieweek wordt feestelijk ingezet op de vooravond van Gedichtendag, woensdag 24 januari 2024, met een schitterende Startshow in Arenberg (Antwerpen)!

Geschenkauteur Edward van de Vendel is de eregast van dit poëtisch startfeest, waar hij zich zal laten omringen door volgende fantastische gastdichters: Mustafa Kör, Sunni Lamin Barrow (ENG), Ruth Lasters en Daniëlle Zawadi. Met muziek van Gustaphe. Jelle Van Riet presenteert.

WEESGEDICHTEN IN BELGIË EN NEDERLAND

In 2021 introduceerde Utopia, de bibliotheek van Aalst, het initiatief Weesgedichten. In Vlaanderen zijn Weesgedichten al jaren een doorslaand succes. In 2023 deden maar liefst 97 bibliotheken mee!

Dit jaar krijgen bibliotheken in Zuid-Holland de Nederlandse primeur. Weten hoe het werkt? Bekijk hier de uitleg van ambassadeur Derek Otte.

Alle info vind je op de website van Weesgedichten.

OVER POËZIEWEEK EN HAAR PARTNERS

De laatste donderdag van januari is het Gedichtendag. Sinds 2013 betekent Gedichtendag ook de start van de Poëzieweek. In 2024 loopt de Poëzieweek van donderdag 25 januari tot en met woensdag 31 januari.

Tijdens Poëzieweek bundelen vele poëziepartners in Vlaanderen en Nederland de krachten om poëzie onder de aandacht te brengen. Poëziecentrum coördineert de grootste poëziecampagne van de Lage Landen. Poetry International is het aanspreekpunt voor Nederland.

Type
Nieuws
Datum
24.01.2024