De voorstelling Funeral werd er gelauwerd door de Schotse krant The Scotsman, die er de hele maand elke week prijzen uitreikt aan vernieuwende voorstellingen. Slechts twaalf van de meer dan 3000 shows die er op het festival te zien zijn, krijgen de award toegekend. “The wonderful company of Ontroerend Goed lead you through this ceremony of thought and recognition, which goes from the most personal (…), to a really cosmic sense, of the transience of everything. Perhaps as a species maybe we won’t be here forever, and we have to decide on how we want to celebrate our existence, and remember it, and talk about it,” sprak theaterrecensente en juryvoorzitter Joyce McMillan.

Het is al de achtste keer dat Ontroerend Goed zo’n Fringe First Award mag ontvangen. Onder meer hun voorstellingen The Smile Off Your Face (2007), Pubers Bestaan Niet (2008), £¥€$ (2017) en Are we not drawn onward to new erA (2019) werden eerder bekroond met de prijs. Al is er geen sprake van gewenning, wel integendeel: ‘De prijs beloont vernieuwend theater. Dat we de jury ook na 20 jaar kunnen blijven uitdagen, is een groot compliment.’ Eerdere Fringe First winnaars zijn o.m. Phoebe Waller-Bridge en Rowan Atkinson.

Funeral is een voorstelling over het belang van collectieve rituelen in tijden van rouw. De komende maanden is ze in Vlaanderen nog te zien in Blankenberge, Mechelen, Lokeren, Wilrijk, Deinze en Eeklo.

Over Ontroerend Goed

Het Gentse Ontroerend Goed maakt al meer dan 20 jaar theatervoorstellingen die verankerd zijn in het hier en nu, en die het publiek niet alleen uitnodigen om te kijken naar, maar ook deel uit te maken van de voorstelling.

De geschiedenis van het universum in een notendop, toeschouwers als kiezers die acteurs wegstemmen, een voorstelling als een palindroom of een dooltocht in een labyrint van spiegels en avatars om jezelf te ontmoeten: Ontroerend Goed maakte van onvoorspelbaarheid zijn handelsmerk, in vorm en inhoud.

Ontroerend Goed toert wereldwijd en creëert remakes van hun producties in andere talen: zo zijn er versies in o.m. het Russisch, Frans, Mandarijn, Kantonees en Kazachs. Hun voorstellingen werden de afgelopen 25 jaar bekroond met talloze prijzen op internationale festivals. Sinds dit jaar zijn ze ook artist-in-residence bij NTGent.

Credits Funeral

Regie: Alexander Devriendt

Cast (alternerend): Prince K. Appiah, Karolien De Bleser, Charlotte De Bruyne, Josse De Pauw, Julia Ghysels, Aurélie Lannoy, David Roos, Angelo Tijssens, Chris Thys, Ayoub Sadik, Sophie-Anna Veelenturf, Somalia Williamson

Meer info & credits kan je hier terugvinden.

Beeldmateriaal kan je hier downloaden.

Portret met award in de bijlage: © Delphine Lebon

Scene images for Funeral by Ontroerend Goed

Type
Nieuws
Datum
11.08.2023