Met De Grootste Bloemenzee willen Ketnet en Theater aan Zee (TAZ) het hoofdthema van deze editie echt doen beleven. Verwonderen staat dit jaar centraal. Samen met Ketnet deed TAZ een oproep naar kinderen, ouders, grootouders, familie en vrienden om mee te helpen aan De Grootste Bloemenzee van papier. Hun manier om de kleurrijke papieren strandbloemen, die als immaterieel erfgoed in Vlaanderen zijn erkend, een plek te geven deze zomer.

De apotheose van de actie kwam er vandaag. Heel vroeg in de ochtend. Op het strand van Oostende verschenen de letters ‘De Wereld Krijgt Mij’, in een zee van wel duizenden papieren bloemen. Om 5u brachten Dreamland en Colruyt de strandbloemen, die de voorbije twee weken werden ingezameld in hun winkels, naar de kust. Vrijwilligers van TAZ gingen meteen aan de slag. Meer dan 6000 bloemen werden zorgvuldig op het strand geplant. Het resultaat werd een kleurrijke spektakel dat elke passant even deed stilstaan voor een moment van verwondering.

´De Wereld Krijgt Mij’, een regel uit het gedicht Fiets dat Bart Moeyaert schreef en op het strand te lezen is, zet de actie kracht bij: “De nieuwsgierigheid van kinderen zorgt voor een soort pure verwondering. Het is juist die verwondering die we met z’n allen nodig hebben om een beetje uitbundiger door het leven te gaan. Die ene zin, ‘de wereld krijgt mij’, drukt uit dat we bereid zijn om van die wereld iets van ons te maken.”

Het idee kwam van Caroline Pauwels, rector van de VUB en TAZ curator van deze editie: “Met deze bloemenzee wilden we een moment van verbinding creëren en dat is gelukt! Het resultaat is een prachtige bloemenzee geworden. Zo veel kleurrijke creaties bij elkaar, gemaakt over generaties en culturen heen. Ik heb veel enthousiasme gezien de afgelopen weken. En ook veel unieke bloemen! Na een periode waarbij we allemaal connectie hebben gemist, is dit resultaat hartverwarmend.”

De Grootste Bloemenzee blijft tot 14u op het strand van Oostende staan, ter hoogte van het Themae Palace Hotel. Kinderen en voorbijgangers mogen van 12u tot 14u de kleurrijke strandbloemen plukken om mee naar huis te nemen of een winkeltje met schelpenruil te openen op het strand. Ook de artiesten die dit jaar in première gaan op het theaterfestival krijgen een papieren ruiker cadeau. De overige gemaakte bloemen worden geschonken aan enkele zorginstellingen en zullen de tafels van het pas geopende Souvenirs d’Ostende opfleuren.

Bart Plasschaert, voorzitter van erfgoedcel Kusterfgoed: “Dit initiatief toont dat dit immaterieel erfgoed nog steeds sterk leeft en mensen samenbrengt. De traditie van strandbloemen maken en verkopen wordt doorgegeven van generatie tot generatie en stimuleert het contact tussen lokale kinderen en vakantiegangers uit binnen- en buitenland.”

Annemie Gulickx, netmanager Ketnet: “Het is mooi om te zien hoeveel bloemen er gemaakt werden voor de Grootste Bloemenzee. We zijn TAZ en Caroline Pauwels dan ook heel dankbaar dat we met Ketnet deel konden uitmaken van dit prachtige project. Dankjewel ook aan alle Ketnetters die ermee voor gezorggd hebben dat de wereld weer iets meer kleur heeft gekregen.”

Dieter Struye, Algemeen directeur Colruyt Group non-food: “De Grootste Bloemenzee zorgde de afgelopen weken voor een golf van verbondenheid en solidariteit tussen alle knutselaars, onze Colruyt- en DreamLand-medewerkers en alle partners waarmee we samen aan dit mooie project mochten werken. We hebben enorm veel hartverwarmende knutselacties gezien. We zijn blij dat we de organisatie logistiek hebben kunnen helpen om alle strandbloemen tot in Oostende te krijgen en we daar vandaag het resultaat van kunnen bewonderen en delen.” 

Het strandontwerp van De Grootste Bloemenzee werd gemaakt door art director Katrien Vanderlinden.

Het gedicht Fiets van Bart Moeyaert, dat geschreven werd in opdracht van het Poëziecentrum en deAuteurs, wordt tijdens TAZ op 10.000 exemplaren verspreid als poster met illustraties van Gerda Dendooven en in een lay-out van Gert Dooreman.

 

fiets

je zit achterop

dus zie je een rug

en niet wat er komt

als je dan roept:

zeg mij wat er is

zegt een stem:

de weg, kind, de weg

 

op een dag denk je

klaar, ik heb het gehad

met dat zicht van opzij

 

er is altijd wel iets

wat ik nog niet kan

nog lang niet weet

of beter niet zeg

 

mag ik nu het stuur

dan slingert het pad

en tingelt mijn bel

 

ik ga naar een plek

waar ik nooit ben geweest

en fiets ik verkeerd

is dat pech, maar niet erg

 

wat ik zie hou ik bij

een berg heeft een top

en de wereld krijgt mij

 

Bart Moeyaert

 

De Grootste Bloemenzee is een project van TAZ in nauwe samenwerking met de Stad Oostende, Ketnet, Erfgoedcel Kusterfgoed, Colruyt Laagste Prijzen, DreamLand, Vlaamse Gemeenschapscommissie, VRT, VUB, deAuteurs, Poëziecentrum, Vlaamse Dienst Speelpleinwerk, UiTpas, Toerisme Oostende, Caroline Pauwels, Gerda Dendooven, Bart Moeyaert, Gerd Dooreman en Katrien Vanderlinden.

 

Foto’s van Yannick Sas.

Type
Nieuws
Datum
28.07.2021