We ontvingen meer dan 60 inzendingen van Belgische en Nederlandse professionals uit de wereld van fictie, documentaire, animatie, theater, literatuur, poëzie en games. Hieruit werden zeven kandidaten geselecteerd met 6 projecten:

  • Domien Huyghe en Gudrun Wylleman met ‘Jack & De slinkende stad’
  • Amira Daoudi met ‘Loulou’
  • Yamina Takkatz met ‘Les boucles d’oreilles’
  • Willemiek Kluijfhout met ‘Lady Lazarus’
  • Michael van Peel met ‘Passe-Partout’
  • Lisette Ma Neza met ‘Hier en daar’

De voorbije zes maanden werden deze projecten begeleid door 4 coaches: Nolwenn Guiziou, Esther van Driesum, Niels ’t Hooft en Michael De Cock.

Daarnaast hebben de geselecteerde kandidaten deel genomen aan interessante masterclasses waar het cross-over aspect telkens werd uitgelicht.

Het Cross-overLab is een initiatief van het VAF, Nederlands Filmfonds, deAuteurs ism Literatuur Vlaanderen, deBuren, Mediadesk, Stimuleringsfonds, Creatieve Industrie en Letterenfonds.

Zaterdag presenteerden de kandidaten hun projecten in Lumiere Cinema in Maastricht voor professionals en een jury bestaande uit Miryam van Lier, Jedidjah Julia Noomen en Jenny Mijnheimer want aan het Cross-overLab is een prijs verbonden ter waarde van 5.000 euro om het project samen met een zelf te kiezen coach verder te ontwikkelen.

De jury vond ‘LouLou’ van Amira Daoudi het meest veelbelovende project. Uit het juryverslag:

We voelen veel engagement bij alle zeven makers. De projecten zijn duidelijk geboren uit een aanstekelijke, prikkelende nieuwsgierigheid, en ze zijn absoluut niet vrijblijvend maar zitten vol engagement.
Het is ons duidelijk dat we even aangeschoven zijn in een ontwikkelingstraject, en dat de projecten dus allemaal ook in verschillende stadia zitten. Voor de beoordeling hebben we gekeken naar wat iemand meebrengt uit de eigen, oorspronkelijke expertise en hoe dit voor onderscheidende expressie zorgt in de nieuwe of hybride discipline. Wat maakt iets meer dan de som der delen?
Alle projecten zijn wat ons betreft levensvatbaar, maar toch waren we unaniem over de winnaar.

We voelen meteen de impact van wat deze maker meebrengt naar een nieuw project. We zien een manier van meerlagig denken en een concept met grote potentie. Enerzijds zien we grote dieptescherpte en anderzijds beheerst deze maker ook de kracht van dingen NIET laten zien. Ook al weten we nog niet precies hoe de verteller en de inhoud zich elkaar tot elkaar verhouden, de randvoorwaarden zijn dusdanig dat we denken dat met de juiste coaching, dit project verschillende werelden aan elkaar verbindt. We hopen dat de maker ook integraal onderdeel blijft van haar eigen project. De winnaar is Amira Daoudi met ‘Loulou.

Amira Daoudi is grafisch ontwerpster en art director. Ze woont en werkt in Brussel, waar ze zich specialiseert in het maken van filmposters. Sinds haar filmaffiche voor Academy Awardgenomineerde Rundskop, in 2010, blijft haar portfolio groeien en ze leidt nu Studio Daoudi: een internationaal creatief communicatiebedrijf. In 2015 vond Amira’s eerste solotentoonstelling From Film To Poster plaats in de Koninginnen galerij, te Brussel. In datzelfde jaar bracht ze een graphic novel uit voor de film Cafard. In 2016 startte ze met het ontwikkelen van de gloednieuwe identiteit van de Koninklijke Stadsschouwburg Brussel, KVS. Naast haar ontwerpwerk voor film- en theaterprojecten werkte ze mee aan de MAPping Brussels performance van KVS. Daarnaast heeft ze ervaring als gastdocent grafische vormgeving aan verschillende universiteiten in België.

Amira wil met haar project ‘Loulou’ een cross-over maken naar een documentaire.

Amira Daoudi:, winnaar Cross-over Lab: ‘Mijn deelname aan het Crossoverlab was een geweldige ervaring. Als grafisch vormgever gespecialiseerd in het maken van theater- en filmposters zat ik al lang te broeden op het maken van een eigen film. Dankzij het Crossoverlab heb ik de kans gekregen om dit idee verder uit te werken en concreet vorm te geven. De energie tussen de organisatoren, de begeleiders en de deelnemers werkte zeer inspirerend en gaven me het nodige zelfvertrouwen. Ik sta te popelen om er eindelijk aan te kunnen beginnen.’

We kijken uit naar de ontwikkeling van alle projecten en wensen alle deelnemers heel veel succes bij de verderzetting van hun projecten.

Contact voor de pers:

Katrien Van der Perre, deAuteurs, kvdp@deauteurs.be en +32476594646

An Feyfer, VAF, afeyfer@vaf.be en +32486490153

 

Visuals en beeldmateriaal: Amir Khidojatov

Link naar beeldmateriaal: https://we.tl/t-pqe4fpfm8m

 

Websites:

https://www.vaf.be/

https://www.filmfonds.nl/

https://www.deauteurs.be/

Type
Nieuws
Datum
10.11.2021