Prinsen & prinsessen der Poëzie op TAZ: een terugblik

Van 31 juli tot en met 9 augustus was Oostende opnieuw het epicentrum voor iedereen die begaan is met theater en literatuur.

Jonge dichters kregen dit jaar een podium in het luik “Prinsen en Prinsessen der Poëzie”. Het programma dat zes opeenvolgende avonden liep, werd samengesteld door David Troch en kwam tot stand met steun van het Poëziecentrum en deAuteurs.

Delphine Lecompte en Lieke Marsman beten de spits af. Ze onthulden hun Koningen der Poëzie – Delphine wees Paul Snoek aan terwijl Lieke het op  Mark Strand hield – wijdden met David uit over hun drijfveren, invloeden en toekomstplannen en lazen voor uit eigen werk. De Foyer Kleine Post die, net als de volgende dagen, volgelopen was, genoot!
Een tendens die zich de vijf volgende dagen bleek door te zetten: de Foyer Kleine Post liep telkens vol, de reacties keer op keer enthousiast.

Naast het eigen werk, lieten de dichters het publiek kennis maken met hun grote voorbeelden:
Tom Van de Voorde koos voor Taha Mohammad Ali, Thomas Möhlmann voor Martinus Nijhof.
Dinsdag hield Els Moors het op Slauerhoff, Dennis Gaens op Buddy Wakefield.
Friederich Hölderlin bleek een dag later de koning van Xavier Roelens, Marije Langelaar wees Tonnus Oosterhof aan als haar grote held.
Max Temmerman ging voor Eddy van Vliet, Kira Wuck voor Charles Bukowski.
Vrijdag sloten Krijn Peter Hesselink (Lucebert for king)  en Maud Vanhauwaert (Leonard Nolens for president) het rijtje af.

“Prinsen en Prinsessen der Poëzie”  is geslaagd, mocht zes avonden rekenen op ruime belangstelling en heel veel warme, aanmoedigende  reacties. Curator/moderator David Troch keerde na afloop een beetje moe, maar voldaan en ook wel fier en tevreden terug naar Gent om er zijn taak als stadsdichter verder te zetten.

deAuteurs is opgetogen dat, dankzij de constructieve en aangename samenwerking met het Poëziecentrum, de poëzie prominent in beeld kwam en meer dan ooit springlevend blijkt.

Artikels over TAZ:
• De laureaten, het succes en het engagement van Theater Aan Zee 2014 op focus.knack.be
• TAZ blikt terug op Cobra.be
 Jonge dichtersgarde kiest zijn poëtische helden op TAZ op deMorgen.be
• 85.000 bezoekers voor TA op Nieuwsblad.be

 

deAuteurs op TAZ 2014:

 

Deze diashow vereist JavaScript.