Inhoud van de studiedag

Vaak gaan we ervan uit dat kleine verhalen makkelijker inclusief of divers te maken zijn, terwijl grotere verhalen klassieker zijn, en/of daarom minder divers. Maar klopt dat wel? Zien we nieuwe strategieën en narratieve vondsten ontstaan om diversiteit te omarmen? Hoe maken we verhalen vanzelfsprekend inclusief? En wat zijn de mogelijkheden en knelpunten op het vlak van het narratieve, productie en publiek ?

De dag vindt plaats in het kader van Future Narratives, de onderzoeksdagen van RITCS

Samen met studenten en stakeholders uit het audiovisuele landschap – scenaristen, producenten en regisseurs, academici, en beleidsmakers – gaan de panelleden op zoek naar goede praktijken en strategieën die inclusie en verhaalvorm op een geslaagde manier (kunnen) integreren. Ze willen in een open en constructieve dialoog ideeën uitwisselen over mogelijkheden en ook moeilijkheden – op narratief vlak, op vlak van productie of publiek. 

Twee keynotesprekers, Alexander Dhoest (Communicatiewetenschappen, UAntwerpen) en Raf Njotea (scenarist en opiniemaker), stellen scherp op het thema vanuit respectievelijk wetenschappelijke en artistieke invalshoek.  Actrice Aminata Demba (Represent) geeft toelichting bij de reflectieve vragenlijst voor inclusief werken in de audiovisuele sector, die onder haar redactie werd samengesteld. Kato De Boeck en Flo Van Deuren, regisseurs en scenaristen van onder meer Roomies, vertellen hoe zij inclusiviteit elke dag waarmaken in de praktijk. 

In een afsluitend panelgesprek nemen makers en beleidsmakers de huidige stand van zaken in de Vlaamse audiovisuele sector onder de loep. Met Nathalie Basteyns (regisseur), Karla Puttemans (Hoofd Creatie VAF), Stef Wouters (Head Writer Thuis) en Zouzou Ben Chika (acteur, scenarist). Anke Brouwers modereert.

Organisatoren zijn Onderzoeksgroep Schrijven-RITCS, Culturele Studies KULeuven en VUB-Centre for Literary and Intermedial Crossings (CLIC), met de steun van VAF en mediarte.  

Programma

9.30 uur: Verwelkoming door Rik D’hiet (onderzoeksgroep Schrijven RITCS)
9.45 uur: Actrice Aminata Demba (Represent) geeft toelichting bij de reflectieve vragenlijst voor inclusief werken in de audiovisuele sector, die onder haar redactie werd samengesteld.
10.45 uur: Koffiepauze
11.15 uur: Keynote Alexander Dhoest (Professor Communicatiewetenchappen, UAntwerpen)
12.30 uur: Middagpauze
13.30 uur: Kato De Boeck en Flo Van Deuren, regisseurs en scenaristen van onder meer Roomies, vertellen hoe zij inclusiviteit elke dag waarmaken in de praktijk.
14.30 uur: Keynote Raf Njotea (scenarist en opiniemaker)
15.45 uur: Koffiepauze
16.15 uur: Panelgesprek. Een diverse groep van makers en beleidsmakers neemt de huidige stand van zaken in de Vlaamse audiovisuele sector onder de loep. Met Nathalie Basteyns (regisseur), Karla Puttemans (Hoofd Creatie VAF), Stef Wouters (Head Writer Thuis) en Zouzou Ben Chika (acteur, scenarist).
18 uur: Receptie

Inschrijvingslink vind je hier.

Meer uitgebreide informatie en een gedetailleerde planning vind je hier

Type
Nieuws
Datum
20.02.2024