Katrien Van der Perre: “Ik ben sinds anderhalf jaar directeur van deAuteurs, dat de rechten van jonge auteurs int en verdeelt. In die rol willen wij jong talent ondersteunen door hun literair, audiovisueel, illustratief en theaterwerk in de kijker te zetten.”

“Samen met Lies hebben we op de Boekenbeurs een eerste Jonge Helden georganiseerd. Met succes, want enerzijds werden de Helden geprikkeld door zin naar meer, en anderzijds waren wij overtuigd van het belang van een dergelijk podium. De bal is aan het rollen gegaan toen Luc Muylaert er lucht van kreeg en ons vroeg om de Jonge Helden ook op TAZ te presenteren.”

Lies Van Gasse: “Ik ben dichteres en mag mezelf niet alleen tot de Jonge Helden rekenen, want ik ben voor de tweede keer curator. Net zoals op de Boekenbeurs mocht ik mezelf en andere Jonge Helden hier aan zee samenbrengen. Waar ik vooral op heb gelet bij mijn selectie, waarvoor ik trouwens beide malen volledig carte blanche kreeg, is het crossmediale aspect van de artiesten. Elke Jonge Held mag zichzelf hier op TAZ een dag in de kijker zetten en verrast de toeschouwers met vernieuwende all-inperformances. Ook op de Boekenbeurs slaagden ze daar al in. Toen bevonden de Jonge Helden zich echter niet op de ideale plaats, aangezien de mensen daar niet naartoe gaan om performances te zien.”

KVdP: “Met Vrijstaat O. hebben we alleszins een goeie match. Zij willen ook meehelpen aan de kunst van morgen en artistieke concepten over artistieke grenzen heen ontwikkelen. Om dat te doen leggen we nieuwe accenten en willen we interactie creëren met andere ‘oude’ helden. Met het project Helden aan Zee ondersteunen we nieuw talent en helpen we jonge auteurs in hun zoektocht naar een betekenisvolle carrière. Zo hebben we bijvoorbeeld ontdekt dat Lies niet alleen een talentvolle dichteres is, maar ook een ongeloofijk tekentalent en geweldige illustratrice.”

LVG: “De mensen moeten jammer genoeg nog een beetje hun weg vinden naar het prachtige eiland Vrijstaat O. Toch hebben we de indruk dat degenen die over de brug raakten – al dan niet door ze bij de hand te nemen – wel blijven terugkeren.”

“Op termijn zou het  jn zijn dat er zowel op TAZ als tijdens het seizoen interessante ontmoetingen blijven plaatsvinden waarmee we onze grenzen kunnen verleggen en ons platform uitbouwen, heruitvinden zelfs. Nu staan we als held nog soms wat apart, waardoor we nogal lang onder de radar vliegen. Waarom niet eens met de Jonge Helden op toernee gaan?”

KVdP: “Er zit inderdaad nog veel rek op de formule. We willen ook dat de auteurs daarin zeer betrokken blijven. Dus als de helden zelf tevreden zijn, als er nieuwe contacten uit voortspruiten en ze een nieuw publiek kunnen bereiken, dan gaan we verder met dit voorlopig zeer geslaagd concept.”

Met z’n allen dus snel naar Vrijstaat O. en vertel binnen zoveel jaar aan de kleinkinderen dat je op TAZ ooit nog een Oude Held indertijd als Jonge Held hebt ontdekt! (SDW/FP)

Type
Nieuws
Datum
06.08.2013