deAuteurs blikt tevreden terug op alweer een succesvolle editie van het theaterfestival in Oostende. TAZ bleek ook dit jaar weer een aangename melting pot van professionele ontmoetingen, verrassende ontdekkingen en nieuwe plannen.

Als trouwe partner van het literatuurluik draagt deAuteurs enthousiast een steentje bij aan de verbreiding van de poëzie. Het werd een geslaagd en ‘vorstelijk’ programma.
Koningen Hedwig Speliers, Charles Ducal en Tom Lanoye en Koningin Joke van Leeuwen beten de spits af voor een goedgevulde Panoramazaal. Naast een greep uit het eigen oeuvre vergastten ze het publiek bovenal op werk van hun favoriete jonge dichters.

Aansluitend reikte deAuteurs haar deAuteursprijs uit. Na Malin-Sarah Gozin (audiovisueel) en Fikry El Azzouzi (theater) ging de prijs dit jaar naar Annelies Verbeke (literatuur) voor haar hele oeuvre en haar engagement.
De auteur ontving een zeefdruk uit de handen van Gerda Dendooven, illustratrice en lid van de Raad van Bestuur van deAuteurs. De prijs omvat eveneens een bedrag van € 2500.

Heel wat nieuwe en beloftevolle talenten namen tijdens TAZ plaats in de poëziezetel. Curator David Troch ontving de ‘jonge garde’ in ons dagelijkse avondprogramma ‘Prinsen en Prinsessen der Poëzie’ en leidde hen dichterlijk de avond door.

Wij zetten alle Prinsen en Prinsessen met uitverkoren Koning of Koningin graag voor u op een rij:

Maarten Inghels – Hugues C. Pernath
Laura Van der Haar – Gerrit Kouwenaar
Sylvie Marie – Herman Gorter
Hanneke van Eijken – Tomas Tranströmer
Ruth Lasters – Miriam van hee
Lucas Hirsch – Sirkka Turkka
Reine de Pelseneer – Gerrit Achterberg
Pim te Bokkel – C.O. Jellema
Yannick Dangre – Menno Wigman
Anne Büdgen – Ilse Starkenburg

Ook het succesvolle Uitgelezen Aan Zee lokte dit jaar opnieuw heel wat literatuurliefhebbers naar Oostende. Het vaste panel bestaande uit Fien Sabbe, Jos Geysels en Anna Luyten, mocht een hele reeks bekende Vlamingen bij hen in de zetel ontvangen. Dagelijks werden twee boeken voorgesteld, besproken en langs alle mogelijke kanten belicht. Een gegeven dat tot heel wat boeiende discussies wist te leiden.

Aan de start van het namiddagprogramma wist Dikke Freddy (alias columnist Erik Vlaminck) de luisteraars telkens weer te verbazen met zijn rake en gevatte brieven gericht aan onder meer Johan Vande Lanotte, Bart Tommelein, John Crombez en, als afsluiter, aan niemand minder dan Luc Muylaert.

Zaterdag 8 augustus werd TAZ afgesloten met de uitreiking van de prijzen,
en de laatste voorstellingen: Rudy met Peter De Graef en MACBETH van Theater Zuidpool.

Er waren prijzen voor Alexander Vantournhout en Bauke Lievens met de voorstelling AneckxanderHannah De Meyer voor Solace, de jonge muziekband One Bird Orchestra en Über-ich van Michai Geyzen en Laika.
Charlotte Bouckaert en Steve Salembier worden volgend jaar met hun voorstelling Bildraum uitgestuurd naar het gerenommeerde Edinburgh Fringe Festival terwijl Louis Vanhaverbeke met zijn voorstelling Kokokito volgend seizoen langsheen diverse cc’s en gc’s in Vlaanderen mag touren.

Veerle die naarstig de badges scande van hongerige medewerkers en artiesten en daarnaast nog een heus relatiebureau runde, werd bekroond met de Dikke Freddy Prijs.

TAZ bracht 753 opvoeringen op 55 locaties verspreid over de stad en de haven. Er werden 34.000 tickets verkocht, goed voor een zaalbezetting van 85%, een nooit eerder gezien cijfer. TAZ genoot tien dagen lang van stralend weer, een schitterende zaak voor het festival meetingpoint Café Koer. Bezoekers, artiesten en medewerkers verzamelden er tot laat in de avond.
Voor alle activiteiten samen, betalend en gratis, schat TAZ een bereik van 120.000 bezoekers.

Wij staan alweer te popelen voor de volgende editie. Noteer alvast in je agenda:
TAZ#2016, van 28 juli t/m 6 augustus 2016

Tot volgend jaar!

Hieronder een beeldverslag

Type
Nieuws, Literatuur, Podiumkunsten, Strip & Illustratie
Datum
03.09.2015