Over de prijs

De Toneelschrijfprijs heeft als doel de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneelwerk onder de aandacht te brengen en te stimuleren. De prijs wordt uitgereikt aan de auteur van het beste oorspronkelijk Nederlandstalig toneelwerk dat afgelopen kalenderjaar in première ging. Kinder- en jeugdtheater zijn nadrukkelijk inbegrepen. De prijs, waaraan een bedrag van 10.000 euro verbonden is, geeft een auteur de kans om hun schrijverschap verder te ontwikkelen.

De Toneelschrijfprijs is een samenwerking tussen de Taalunie, Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds en het Fonds Podiumkunsten. De praktische organisatie valt om de beurt in handen van Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds, samen met het Fonds Podiumkunsten. In 2023 ligt de organisatie in handen van Literatuur Vlaanderen. Meer info over de vorige edities van de prijs en over de laureaten vind je hier.

Prijsuitreiking

De laureaat ontvangt een bedrag van 10.000 euro. De andere genomineerden ontvangen een bedrag van 1.000 euro. De prijsuitreiking vindt plaats in september 2023 tijdens het TheaterFestival in Brussel. Voorafgaand aan de prijsuitreiking wordt een shortlist bekendgemaakt.

Voorwaarden

  • Je tekst werd oorspronkelijk in het Nederlands geschreven.
  • Je tekst werd voor het eerst opgevoerd tussen 1 januari 2022 en 31 december 2022.
  • De voorstelling die op je toneeltekst gebaseerd is, werd minstens vijf keer in het openbaar gespeeld door een professioneel gezelschap of producent.

Lees alle voorwaarden in het reglement.

Deelname

Stuur je tekst uiterlijk 31 maart 2023 naar toneelschrijfprijs@fondspodiumkunsten.nl. Voeg bij je mail ook het ingevulde antwoordformulier. De deadline wordt strikt gehanteerd.

Bij vragen of praktische problemen kun je contact opnemen met Yannick Geens van Literatuur Vlaanderen via yannick@literatuurvlaanderen.be.

De jury van de Toneelschrijfprijs bestaat uit drie leden en een juryvoorzitter die het beslissingsproces begeleidt. De leden van de jury werken zelf in de podiumkunsten.

Documenten

Reglement

Antwoordformulier

Type
Nieuws
Datum
11.02.2023