David Troch, stadsdichter van Gent, had andere verplichtingen maar dat weerhield hem niet om in een videoboodschap, opgenomen in CC De Grote Post in Oostende, ‘Prinsen en prinsessen der Poëzie’ toe te lichten. ‘Prinsen en prinsessen’ is het poëzieprogramma dat hij op vraag van TAZ in samenwerking met het Poëziecentrum en met steun van deAuteurs samenstelde voor het festival.

Vervolgens gaf presentatrice Annemie Tweepenninckx het woord aan Carl De Strycker, directeur van het Poëziecentrum, om het opzet verder te duiden waarbij ze niet naliet even naar zijn favoriete dichters te polsen.

Luc Muylaert, festivalcoördinator van TAZ, weidde uit over de magie van TAZ en het literatuurluik in het bijzonder en kon tevreden meedelen dat de voorverkoop van opnieuw een vliegende start genomen had.

Dan was het aan de drie genomineerde theaterauteurs:

Freek Mariën bracht met Sarah Van Overwaelle  fragmenten uit ‘Altijd tijd voor taart’. Aan Annemie vertrouwde hij toe hoe hij werkt en vanwaar de naam ‘De nietjesfabriek’ komt (de officiële en de iets minder officiële uitleg).

Tom Struyf las en acteerde uit ‘Vergeetstuk’, een stuk waarin – zo zei hij even later – hij de gaten in zijn geheugen probeert te ontleden maar misschien nog meer de liefde onder de loep neemt. ‘Moemoe’ zag van op de eerste rij dat haar kleinzoon goed op dreef was.

Fikry El Azzouzi, laureaat van de deAuteursprijs’ 2013 trakteerde de aanwezigen op fragmenten uit ‘Troost’. Met Annemie ging het over het uitgangspunt voor ‘Troost’, kersverse projecten als ‘Rumble in da jungle’ en ‘Reizen Jihad’, een nieuwe roman en schrijfdiscipline.

Gerda Dendooven, illustratrice en lid van de Raad van Bestuur van deAuteurs, overhandigde de winnaar een originele zeefdruk.

De avond werd afgesloten met een gemoedelijke drink.

De ‘deAuteursprijs’ ter waarde van 2500 EUR wordt jaarlijks uitgereikt. Telkens komt een andere discipline aan bod.

Type
Nieuws, Literatuur
Datum
18.06.2014