Proficiat aan onze genomineerde leden !

Boonprijzen, uitreiking op 26/03

  • Kijk dan toch!  van Elvis Peeters & Sebastiaan Van Doninck
  • Paul Van Ostaijen van Matthijs de Ridder

Longlist Libris Literatuurprijs, shortlist op 11/3, uitreiking op 13/05

  • Bloedzang van Caro Van Thuyne
  • Tosca van Maud Vanhauwaert

Boon prijzen

De twee vakjury’s nomineerden elk vijf titels voor de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur en de Boon voor fictie en non-fictie.

Ook jij kan t.e.m. 24 maart  stemmen op jouw favoriet in elke categorie. Op 26 maart 2024 weten we welke titels de Boon van de vakjury’s krijgen, en wie de publiekslieveling in elke categorie is.

Genomineerden kinder- en jeugdliteratuur

 

Gelukkig en blij| Edward van de Vendel & Martijn van der Linden

© Bob Van Mol

Gelukkig en blij van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden is een kinderpoëziebundel met vijftig gedichten die verschillende aspecten van het (on)gelukkig zijn belichten. De verzen komen uit de gedachten, bekken en snavels van de dieren die op een zorgboerderij wonen. Edward van de Vendel won de Boon 2023 voor Misjka!

Kijk dan toch! | Elvis Peeters & Sebastiaan Van Doninck

© Bob Van Mol

Zoals de titel verklapt is Kijk dan toch! van Elvis Peeters & Sebastiaan Van Doninck een prentenboek dat uitnodigt tot kijken en verwonderen. Het is een dierenboek met twee trage hoofdpersonages: een slak en een pad.

Neem nooit een beste vriend |  Erna Sassen & Martijn van der Linden

© Bob Van Mol

Erna Sassen & Martijn van der Linden maakten samen een ontwapenende jeugdroman met een boodschap van hoop. In Neem nooit een beste vriend worstelt Joshua met het begrip vriendschap. Hij is boos is op zijn vriend Sergio, maar heeft hem ook nodig voor al zijn vragen over de liefde.

Nog lang geen later | Kees Spiering & Jeska Verstegen

© Bob Van Mol

Nog lang geen later van Kees Spiering en Jeska Verstegen bundelt gedichten over de grote en kleine momenten in het leven van een opgroeiende jongere. Spiering vertaalt zijn ervaringen als volwassene naar jeugdpoëzie. Jeska Verstegen won recent de Best Illustrated Children’s Books Award, uitgereikt door de New York Times en de New York Public Library!

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda | Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen

© Bob Van Mol

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda van Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen werpt een blik op het dierenrijk, niet door de ogen van mensen, maar van dieren die spreekbeurten houden over andere dieren. Maak kennis met de schoenbekooievaar, de Picasso-doktersvis en de heremietkreeft die uit haar schelp, of schulp?, moet kruipen.

 

‍Genomineerden fictie en non-fictie

Alkibiades | Ilja Leonard Pfeijfer

© Bob Van Mol

Ilja Leonard Pfeijffer schreef met Alkibiades een historisch epos over het waargebeurde verhaal van politicus Alkibiades, “de mooiste man van Griekenland”. Volgens de auteur bevat het verhaal van de Griekse politicus thema’s die heel relevant en actueel zijn.

DealersDochter | Astrid H. Roemer

© Raúl Neijhorst

DealersDochter is een roman over afkomst en keuzes maken, verteld met vijf stemmen. De Surinaamse Astrid H. Roemers won in 2021 de Prijs der Nederlandse Letteren. Terugkerende thema’s in haar werk zijn migratie, seksuele oriëntatie, racisme en emancipatie.

Munt | Richard Osinga

© Bob Van Mol

Munt van Richard Osinga speelt zich af in Oost-Congo. Centraal staat een een oude munt, die een Nederlandse onderzoekster, een Congolese gids en een Chinese handelaar bijeen brengt. Munt stond ook op op de shortlist van de de Boekenbon Literatuurprijs 2023.

Paul Van Ostaijen| Matthijs de Ridder

© Bob Van Mol

Vier jaar werkte Matthijs de Ridder aan Paul van Ostaijen, de vuistdikke biografie van “de dichter die de wereld wilde veranderen” en tegelijk een tijdsdocument van een wereld in verandering. De biografie is een eerbetoon aan de jonggestorven Van Ostaijen (1896-1928). Hoe geraakte een Nederlander in de ban van een van één van de grootste en meest swingende dichters uit Antwerpen?

Sellinger | Allard Schröder

© Bob Van Mol

Sellinger van Allard Schröder is het tweede boek over het fictieve dorp ‘Wenst’. Het telt zeven verhalen over het leven van bewoners in de vroege jaren vijftig. Hun dromen en verlangens bieden hen een uitweg uit de benauwde kosmos waarin ze bestaan.

Libris Literatuurprijs

De Libris Literatuur Prijs wordt jaarlijks toegekend aan de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De winnaar van de 31e Libris Literatuur Prijs ontvangt op maandag 13 mei 2024 uit handen van Alexander Rinnooy Kan, de voorzitter van de Stichting Literatuur Prijs, een bedrag van € 50.000,- en de bronzen legpenning. Vorig jaar ging de prijs naar Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje. Op 11 maart wordt de shortlist bekendgemaakt.

Dit zijn de 18 genomineerden:

* De onbedoelden van Cobi van Baars (Atlas Contact)
* Luister van Sacha Bronwasser (Ambo Anthos)
* Tussen morgenzee en avondland van Ramy El-Dardiry (Querido)
* Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen (Atlas Contact)
* Terug naar de Stichtstraat van Paul Gellings (Passage)
* Gebied 19 van Esther Gerritsen (De Geus)
* Blauwe tomaten van Elodie Heloise (In de Knipscheer)
* Dat beloof ik van Roxane van Iperen (Thomas Rap)
* Café Dorian van Gilles van der Loo (Van Oorschot)
* Gelukkige dagen van Renée van Marissing (Querido)
* De schoft van Marente de Moor (Querido)
* De onzichtbaren van Frank Nellen (Hollands Diep)
* Munt van Richard Osinga (Wereldbibliotheek)
* De gebroeders Maxilari van David Pefko (Prometheus)
* Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijfer (De Arbeiderspers)
* Bloedzang van Caro van Thuyne (Koppernik)
* Tosca van Maud Vanhauwaert (Das Mag)
* Nirwana van Tommy Wieringa (De Bezige Bij)

De jury onder leiding van Kim Putters bestaat uit juryleden Dalilla Hermans, Lisa Kuitert, Joep van Ruiten en Vamba Sherif.

 

 

Type
Nieuws
Datum
22.02.2024