De Toneelschrijfprijs 2023 wordt uitgereikt op het TheaterFestival in Brussel. Iedereen is welkom om de uitreiking bij te wonen, mits inschrijving. Voorafgaand aan de uitreiking, tussen 14 en 16 uur, kun je deelnemen aan een reeks gesprekstafels over actuele thema’s uit de wereld van theater(tekst). Praat je mee?

 

Het programma

De prijsuitreiking en de gesprekstafels vinden plaats in de Kaaistudio’s in Brussel (Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat 81, 1000 Brussel):

  • 14 uur: start gesprekstafels
  • 17 uur: start uitreiking Toneelschrijfprijs 2023
  • 18 uur: receptie

De thema’s van de gesprekstafels

In samenwerking met het TheaterFestival en Shakespeare Is Dead organiseren we gesprekstafels over vier thema’s.

1. Theaterteksten en het collectief geheugen

Welke rol kunnen theaterteksten spelen in het vertellen van verhalen die tot nog toe onzichtbaar zijn gebleven? Kunnen theaterteksten helpen bij de opbouw van collectief geheugen? Welke verhalen en perspectieven missen we nog?

Moderator: Gable Roelofsen

2. Multidisciplinariteit

Hoe evolueren theaterteksten nu multidisciplinaire producties met spoken word, dans, zang, rap … vaker voorkomen? Hoe gaan auteurs en makers om met die nieuwe impulsen? Hoe kunnen we het concept ‘theatertekst’ in die context herdenken?

Moderator: Rashif El Kaoui

3. Theaterteksten voor jong publiek

Welk aandeel hebben theaterteksten in voorstellingen voor een jong publiek? Wat zijn de recente evoluties in die bijzondere categorie? Bestaat er een verschil tussen de Vlaamse en Nederlandse praktijk en zo ja, wat kunnen we dan van elkaar leren?

Moderator: Martine Manten

4. Internationalisering

Langzamerhand worden meer en meer theaterteksten uit Vlaanderen en Nederland vertaald, maar speel- of publicatiekansen in het buitenland blijven beperkt. Op welke manier kan de internationalisering van Nederlandstalige theaterteksten gestimuleerd worden?

Moderator: Maaike Bergstra

De genomineerden

De genomineerden voor de Toneelschrijfprijs 2023 zijn ‘Het Sterrehuis’ van Annet Bremen, ‘De Gliphoeve’ van Bodil de la Parra, Geert Lageveen & Maarten van Hinte, ‘Queen of Disco’ van Maarten van Hinte en ‘Mater’ van Femke Van der Steen.

De jury van de Toneelschrijfprijs 2023, die bestaat uit recensent Els Van Steenberghe, theatermaakster Nyiragasigwa Hens, schrijver Rachida Lamrabet en dramaturg Dennis Meyer, selecteerde de genomineerde teksten uit 93 ingezonden Nederlandstalige toneelteksten die tussen 1 januari 2022 en 31 december 2022 voor het eerst zijn opgevoerd.

Lees hier de jurytekst.

De Toneelschrijfprijs

De Toneelschrijfprijs heeft als doel de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneelwerk onder de aandacht te brengen en te stimuleren. De prijs wordt dit jaar uitgereikt aan de auteur van het beste, oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk dat in 2022 in première ging (live of online).

De auteur van de bekroonde tekst ontvangt 10.000 euro. De vier genomineerden ontvangen elk 1.000 euro. Daarnaast ontvangt een van de genomineerden de Vertaalprijs, waarbij het winnende werk beloond wordt met een vertaling.

De Toneelschrijfprijs is een samenwerking tussen Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, de Taalunie en het Fonds Podiumkunsten en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds, Sabam for Culture en deAuteurs. De organisatie van de Toneelschrijfprijs 2023 ligt in handen van Literatuur Vlaanderen in samenwerking met het TheaterFestival. De Vertaalprijs wordt mogelijk gemaakt door Literatuur Vlaanderen, het Fonds Podiumkunsten en deAuteurs.

Type
Nieuws
Datum
30.08.2023