Regisseur-scenarist Wannes Destoop maakte eerder al de VRT/CANVAS – reeks ‘Albatros’ en won in 2011 de Juryprijs op het Filmfestival van Cannes met de kortfilm ‘Badpakje 46’. Het scenario voor ‘Holy Rosita’ schreef Destoop samen met ‘Albatros’-collega’s Tom Dupont en actrice Janne Desmet. Voor het camerawerk deed hij weer een beroep op DoP Dries Delputte (‘H4Z4RD’). Nieuwkomer Daphne Agten vertolkt op fenomenale wijze Rosita en wordt daarin bijgestaan door o.a. Delfine BafortMieke De GrooteJanne Desmet en de jonge Cilou David.

“Ik wil met ‘Holy Rosita’ een hoopvol hartverwarmend verhaal brengen, over moeders en kinderen, over kwetsbare zielen, die door de maatschappij als buitenbeentjes worden bestempeld maar die ook recht hebben op geluk. ‘Holy Rosita’ is een oproep om zorg te dragen voor elkaar, in een maatschappij waar individualisme primeert.” Wannes Destoop.

De opnames van ‘Holy Rosita’ vonden plaats in Oostende en Destoop heeft een sterke band met het filmfestival. Zijn beide kortfilms (‘Badpakje 46’ en ‘Billy the Bully’) werden er vertoond en hij is al jaren één van de vaste bezoekers tijdens het festival.

De keuze voor ‘Holy Rosita’ als openingsfilm past perfect binnen het thema van FFO24, aldus Artistiek Directeur van Filmfestival Oostende Peter Craeymeersch. “Destoop is een regisseur met een heel eigen signatuur. Hij vertelt verhalen waarin de protagonisten mensen zijn die vaak een bijrol spelen in onze maatschappij. Hij geeft hen een stem, toont ons hun diepste gevoelens en opent onze soms vastgeroeste blik op de wereld. Met ‘Holy Rosita’ vindt hij opnieuw de juiste balans. Zonder zich op te dringen, brengt hij een verhaal waar we ons hoofd niet voor kunnen wegdraaien.” – Peter Craeymeersch.

‘Holy Rosita’ werd geproduceerd door De Wereldvrede (‘Cargo’, ‘Bevergem’, ‘Albatros’, ‘Roomies’, …).

Distributeur Cinéart brengt de film in de Belgische zalen op 14 februari 2024.

Type
Nieuws
Datum
07.11.2023