Winnaar Toneelschrijfprijs 2023

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2023 ontving dit jaar maar liefst 93 inzendingen. Daaruit selecteerde ze vier kanshebbers. Maarten van Hinte kreeg de hoofdprijs ter waarde van 10.000 euro. De andere genomineerde teksten waren ‘Het Sterrehuis’ van Annet Bremen, ‘De Gliphoeve’ van Bodil de la Parra, Geert Lageveen & Maarten van Hinte en ‘Mater’ van Femke Van der Steen. Zij ontvingen elk 1000 euro.

Een muziektheatraal monument ‘Queen of Disco’ is een muziektheatervoorstelling over het bewogen leven van disco-icoon en LGBTQIA+-activist Sylvester James. De voorstelling ging in première op 2 april 2022 en is een productie van RIGHTABOUTNOW INC.

De jury over het stuk: “Maarten van Hinte schetst in felle, melodische lijnen een geraffineerd portret van de muzikant Sylvester James en toont de verdienste van de zwarte gemeenschap in het ontstaan van de pride. Tegelijk vertelt dit stuk over de opgang van aids in de VS. De songs van James zijn de originele kapstokken van dit soms grappige en vaak ontroerende stuk. Van Hinte is een muzikant en spoken word-artiest. Dat voel je in elke letter. Zijn ‘Queen of Disco’ is een muziektheatraal monument voor mensen die tegen verkrampte waarden en normen vochten/vechten, en dat gevecht het liefst met veel muziek en positiviteit voer(d)en.”

“De Toneelschrijfprijs 2023 gaat naar een tekst die meesterlijk gecomponeerd is, feest en fulmineert, dicht en zingt, een verhaal opdelft dat de geschiedenis van een cruciale maatschappelijke stroming in een nieuw daglicht plaatst, een stem geeft aan mensen die de afgelopen eeuwen amper het woord kregen. Het is een tekst die de moeder in elke vrouw én man viert, die grenzen weg zingt en warmte bezingt. Het is een tekst die je leest terwijl je muziekfilmpjes beluistert en Google ondervraagt over waar de personages naar verwijzen. Het is een tekst waar elk van ons iets – een strijd om liefde, een gevecht tegen normen, een leven met ziekte, een rouwen om geliefden – in herkent en waar geen mens onverschillig bij blijft. Het is een tekst die mensen feestelijk wil verbinden.”

Bekijk hier de videoportretten.

Winnaar Vertaalprijs 2023

De Vertaalprijs gaat dit jaar naar deAuteurslid Femke Van der Steen voor ‘Mater’.

Femke (1999) is actrice, schrijfster en theatermaakster en kreeg in 2022 een studentenbeurs podium van deAuteurs voor haar masterproef ‘Mater’ (LUCA Drama Leuven). De voorstelling was nadien te zien op Theater Aan Zee en de tekst werd uitgegeven door De Nieuwe Toneelbibliotheek.

Mater is een ritueel, geleid door acht vrouwen, die zich door middel van vijf verhalen manoeuvreren door de geschiedenis en het heden, en zich een alternatieve toekomst voorstellen. Ze verkennen hun angsten en de angsten die de maatschappij heeft voor hen. Het is een speelse ode aan het duister vrouwelijke, het verborgene, het ingehoudene, aan verandering.

De tekst is gekleurd met taalvirtuositeit, ritmische spanningsbogen en muzikaliteit en klinkt nu eens Shakespeariaans, dan weer als hedendaags spoken word.

Het stuk wordt integraal vertaald in het Frans, het Engels of het Duits en dankzij de steun van deAuteurs gepresenteerd in het buitenland tijdens een geënsceneerde lezing. Op 22 juli 2023 werd de Franse vertaling van de winnende tekst van de vorige Vertaalprijs, ‘Trojan Wars’ van Peer Wittenbols, voorgesteld tijdens de Biennale de la traduction in Avignon.

De Vertaalprijs is een initiatief van het Fonds Podiumkunsten en Literatuur Vlaanderen. Juryleden waren dit jaar Esther Gouarné (vertaler in het Frans), David McKay (vertaler in het Engels) en Uwe Dethier (vertaler in het Duits).

Over de Toneelschrijfprijs

De Toneelschrijfprijs heeft als doel de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneelwerk onder de aandacht te brengen en te stimuleren. De prijs wordt dit jaar uitgereikt aan de auteur van het beste, oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk dat in 2022 in première ging (live of online). De auteur van de bekroonde tekst ontvangt 10.000 euro. De vier genomineerden ontvangen elk 1.000 euro.

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2023, die bestond dit jaar uit recensente Els Van Steenberghe (voorzitter), theatermaakster Nyiragasigwa Hens, schrijver Rachida Lamrabet en dramaturg Dennis Meyer.

De Toneelschrijfprijs is een samenwerking tussen Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, de Taalunie en het Fonds Podiumkunsten en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds, Sabam for Culture en deAuteurs. De Toneelschrijfprijs wordt afwisselend door Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds/Fonds Podiumkunsten georganiseerd. Volgend jaar ligt de organisatie in handen van het Nederlands Letterenfonds en het Fonds Podiumkunsten.

Type
Nieuws
Datum
15.09.2023