Grafisch kunstenaar Serge Baeken wint deAuteursprijs 2016

In 2016 reikt beheersvennootschap deAuteurs voor de 4e maal haar jaarlijkse deAuteursprijs uit. Na Malin-Sarah Gozin (audiovisueel), Fikry El Azzouzi (theater) en Annelies Verbeke (literatuur), is het dit jaar de beurt aan de categorie illustratie. Bijzonder dit jaar is dat er niet één winnaar, maar ook twee jonge aanstormende talenten in de schijnwerpers worden gezet. Aan talent geen gebrek onder de leden-illustratoren van deAuteurs. Het werd dan ook geen eenvoudige keuze.

deAuteursprijs & jonge aanstormende talenten 2016

De Raad van Bestuur van deAuteurs heeft unaniem gekozen voor een illustrator met een authentiek oeuvre. “Een autonoom en geëngageerd tekenaar die een eigen universum creëert doorheen zijn/haar werk”.

Vanuit deze criteria werd de laureaat verkozen: stripauteur en illustrator Serge Baeken wint de deAuteursprijs 2016. Zijn eigenzinnige en artistieke verhaal ‘Sugar’ heeft voor de Raad van Bestuur de knoop doorgehakt.

Aan de zijde van de jonge aanstormende talenten zijn het laureaten Wide Vercnocke en Shamisa Debroey die de nieuwe prijzen in de wacht slepen. Waar Vercnocke wordt gelauwerd omwille van zijn sterk poëtisch werk, is het bij illustratrice Shamisa haar veelzijdige talent dat de doorslag gaf.

Naast een zeefdruk uit de handen van illustratrice en bestuurslid Gerda Dendooven, ontvangen de winnaars een geldbedrag van €2500, respectievelijk €1250.

deAuteurs-laureaten aan het werk

De drie illustratoren zullen deze zomer live illustreren op Theater Aan Zee tijdens ‘Apéro Poëzie’, het nieuwe literaire programma van deAuteurs ism het Poëziecentrum.

Op vrijdag 29 juli zal Serge Baeken het startschot geven: hij verwelkomt literatuurliefhebbers om 11 uur in Vrijstaat O. voor een poëtisch aperitief met Daniël Termont en dichteressen Hagar Peeters en Ineke Riem.

Wide Vercnocke illustreert live op zondag 31 juli om 11 uur en op woensdag 3 augustus is het de beurt aan Shamisa Debroey.
Raadpleeg hier het volledige programma van Apéro Poëzie.

De officiële uitreiking van de deAuteursprijs 2016 vindt plaats later dit jaar, tijdens het grafische kunstenfestival Grafixx in Antwerpen.
Meer informatie binnenkort op de site van deauteurs.be en op kunstenfestival grafixx.

Ook een interview met de winnaars is vanaf morgen terug te vinden in het nieuwste iTems-magazine van deAuteurs.

 

 

 

 

Serge Baeken © Wim Carens
Shamisa Debroey © Jeroen Vanneste
Wide Vercnocke © Athos Burez