PUBLICATIE: Nieuw boek van Luc Vancampenhout “Thuis Best”

In de loop van de eerste achttien seizoenen van de VRT-serie ‘Thuis’ heb ik 875 afleveringen geschreven. Ik was erbij vanaf het begin en ik heb gaandeweg de knepen van het vak geleerd (in het jargon ook wel eens de truken van de foor genoemd). Uit mijn memorie heb ik een aantal markante verhalen geplukt en die met een knipoog gerecycleerd in dit boek, als een nostalgische spielerei. De  personages zijn gefantaseerd, ik wil benadrukken dat ze niet te identificeren zijn als collega’s met wie ik heb samengewerkt.

Het boek is een parodie, waarin de verteltechniek van het genre ironisch en soms sarcastisch wordt nagevolgd. De makers ontwikkelen een riskante verhaallijn maar ze raken zelf  als personages verstrikt in dat verhaal, met hun aspiraties en ontgoochelingen, combines en rivaliteiten, sympathieën en antipathieën, natuurlijk zonder dat amoureuze tribulaties ontbreken, en dat alles aangedreven door komische vervorming en tenderend naar een grandioze seizoensfinale.

Uit lezersreacties blijkt dat vooral auteurs (Walter van den Broeck, Koen Vermeiren…) zich amuseren op de gladde kronkelpaden van het verhaal. En tussendoor  verneem je ook een en ander over de achterkant van televisieland,  zo bijvoorbeeld hoe het zover is kunnen komen dat ‘Thuis’ nu te koop staat.

Het boek is uitgegeven  bij Brave New Books, het is verkrijgbaar bij Standaardboekhandel.be en bij Bol.com.