2020 was in alle opzichten een bijzonder jaar!

Naast het schrappen van bijna alle theatervoorstellingen, premières, culturele events, was er ook veel ruimte voor schoonheid, creativiteit en solidariteit. Getuige hiervan de geweldige series, boeken, poëziebundels die het levenslicht zagen in 2020. Er werden ondanks alles ook enkele pareltjes gedraaid, theateropvoeringen gerepeteerd en we kijken reikhalzend uit naar het resultaat in 2021. deAuteurs heeft in 2020 de betaling van de rechten versneld om haar auteurs in deze onzekere tijden tegemoet te komen. Ook het aantal beurzen werd verhoogd om zuurstof en kansen te geven aan haar leden. De succesvolle Incubator door de leden van de raad van bestuur werd deze afgerond. Meer dan ooit was ‘voor auteurs door auteurs’ ons moto.

Het dynamisch team van deAuteurs bleef thuis verder werken en onze raad van bestuur liep via zoom maar we zijn onze focus nooit uit het oog verloren. Wij gaan er nu eventjes uit maar in januari staan we terug tot uw dienst en kijken we samen met jullie  hoopvol uit naar 2021!

Katrien Van der Perre, algemeen directeur deAuteurs

deAuteurs blikt terug op 2020

  • deAuteurs steunt zijn auteurs in het ontwikkeling van nieuwe projecten. We stimuleren zo het nieuw werk van zowel gevestigde waarden als nieuw talent. We kijken alvast samen met jullie uit naar de lancering van deze projecten. Vorige week maakten we onze selectie bekend. De volledige selectie kan je hier terugvinden.
  • Ook in coronatijden ging deAuteurs door met deAuteurs Incubator. Twaalf beginnende makers werden ongeveer een jaar lang begeleid door een bestuurder van deAuteurs. Ontdek hier wie deze makers zijn.
  • We blikken ook terug op onze samenwerkingen met Literatuur Vlaanderen voor de uitreiking van de Toneelschrijfprijs en met het Poëziecentrum voor de uitreiking van de Poëziedebuut Prijs. Nogmaals proficiat aan alle genomineerden en winnaars. Lees hier meer over de Toneelschrijfprijs en de Poëziedebuutprijs.
  • deAuteurs werkte mee aan twee initiatieven waar het gebrek aan diversiteit en gendergelijkheid onder de loep werd genomen. Begin dit jaar met het symposium Vrouwen en Media in samenwerking met het wetenschappelijk magazine Auteurs&Media en in oktober met de Dag van het Diverse Filmberoep in samenwerking met Wanda en Represent.

deAuteurs kijkt vooruit naar 2021

  • We blijven onze auteurs steunen in deze moeilijke tijden. Loop je rond met het idee voor een nieuw project en zoek je steun voor de ontwikkeling? Hou dan zeker onze nieuwskanalen in het oog. Binnenkort lanceren we het nieuwe programma met deadlines in mei en oktober 2021.  Voor studenten wordt een beurzen programma gelanceerd met een deadline in maart 2021.
  • In november lanceerden we het Cross-overLab. Het Cross-overLab is ontstaan uit een samenwerking tussen het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), deAuteurs en het Nederlands Filmfonds, met de steun van Literatuur Vlaanderen, De Buren, het Nederlands Letteren Fonds, Fonds Creatieve Industrie, LIRA, Creative Europe Vlaanderen/Nederland en Dramaastricht Het is een creatief traject van zes maanden dat zes deelnemers met coachingsessies, workshops en masterclasses helpt om over te schakelen naar een andere discipline waarin zij nog niet professioneel hebben gewerkt. Aan het eind van het traject ontvangt het beste en meest veelbelovende project een geldprijs van 5.000 euro om het plan verder te ontwikkelen. Deadline voor aanmelding via de website: 4 januari 2021 om middernacht. Meer info en registratie via de website van het Cross-overLab.
  • Ook het Incubator traject komt terug. De Raad van Bestuur gelooft in jong talent, hiervoor begeleiden ze het project van jonge makers vanuit hun expertise. We zoeken beginnende makers met een project dat net begonnen is of al in de eindfase zit, maar nog wat extra feedback kan gebruiken. De nieuwe oproep wordt gelanceerd in februari 2021
  • deAuteurs zet de samenwerking met zijn bestaande partners en start nieuwe samenwerkingen op in binnen-en buitenland. In onze maandelijkse nieuwsbrief communiceren we over onze (digitale) aanwezigheid op deze events.
Type
Nieuws
Datum
28.12.2020