Naast de reeds bestaande beurzen introduceert deAuteurs in 2024 ook enkele nieuwe beurzen. Voor het eerst wordt er een inclusiebeurs voor podiumkunsten aangeboden, bedoeld voor makers die hun creaties zo toegankelijk mogelijk willen maken voor mensen met een beperking. Schrijvers en scenaristen die houden van de zee kunnen het ruime sop kiezen met de nieuwe schrijfresidentie CPTN Zeppos.

Ontdek hier het volledige programma van 2024, voor welke beurzen je in aanmerking komt, en hoe je ze aanvraagt.

Voor de meeste beurzen zijn de indiendata nog altijd 15 mei en 15 oktober.

Deadlines voor reisbeurzen (deelname aan een festival, een vakbeurs, een opleiding of residentie) en schrijfresidenties vind je terug in de afzonderlijke beursomschrijvingen. Meer informatie over de onderdelen van de aanvraag vind je op de bijhorende pagina’s op onze website.

We nodigen je uit om eerst de algemene voorwaarden te lezen, en vervolgens de discipline te kiezen die je interesseert voor gedetailleerde informatie.

ALGEMENE VOORWAARDEN

 • de beurzen zijn voorbehouden voor auteurs die minimum 6 maanden lid zijn van een beheersvennootschap, en lid zijn van deAuteurs op het moment van de aanvraag
 • de aanvrager is de auteur van het werk waarvoor de beurs wordt aangevraagd
 • de beurs wordt aangevraagd voor een concreet project
 • per project kan slechts één auteur een aanvraag indienen
 • een auteur kan maximaal één beurs per sessie aanvragen
 • de auteur dient de aanvraag in te sturen via het daarvoor bestemde formulier, en binnen de vooropgestelde deadline.
 • een auteur kan slechts één maal per jaar dezelfde soort beurs aanvragen
 • de ontvanger van de beurs vermeldt deAuteurs in alle credits en in alle communicatie rond het betreffende werk.
 • de ontvanger van de beurs bezorgt professioneel promotiemateriaal en een exemplaar van het betreffende werk.

AUDIOVISUEEL

Ontwikkeling

Wie: Scenaristen en regisseurs van wie minstens één audiovisueel werk publiek vertoond of uitgezonden werd.

Genre: Fictie, animatie of documentaire, korte film, speelfilm en (web)serie.

Budget: 2.000 euro

Info en aanvraagformulier vind je hier.

PODIUMKUNSTEN

 • Podium ontwikkeling

Wie: Auteurs van theater, dans, circus en stand-upcomedy

Budget: 2.000 euro

 • Podium productie

Wie: Auteurs van theater, dans, circus en stand-upcomedy

Budget: 1.000 euro

 • Podium repetitie

Wie: Auteurs van theater, dans, circus en stand-upcomedy

Budget: 1.000 euro

 • Podium integrale opname

Wie: Auteurs van theater, dans, circus en stand-upcomedy. De aanvrager is auteur van minstens twee voorstellingen die professioneel opgevoerd werden.

Budget: 1.000 euro

 • Residentiebeurs podiumkunsten

Wie: Auteurs van theater, dans, circus en stand-upcomedy die een residentie aangeboden kregen van een theater, cultureel centrum of festival, in België of in het buitenland.

De aanvrager is een auteur van minstens één voorstelling die professioneel werd opgevoerd en waarvoor deAuteurs de opvoeringsrechten inde.

Budget: Max. 2.000 euro

Info en aanvraagformulier vind je hier.

LITERATUUR & ILLUSTRATIE

Ontwikkelingsbeurs literatuur & illustratie

Wie: Schrijvers en illustratoren van non-fictie, proza, poëzie, kinder- en jeugdliteratuur, graphic novel en strip.

De aanvrager is auteur van minstens één literair werk dat uitgegeven werd door een professionele uitgeverij.

Budget: 1.000 euro

Info en aanvraagformulier vind je hier.

AUDIOWERK

Wie: Auteurs van podcasts en audioverhalen, fictie en non-fictie.

Budget: 1.000 euro

Info en aanvraagformulier vind je hier.

CROSS-OVER

Wie: Schrijvers, scenaristen, regisseurs, auteurs van games of VR-werken, die een interdisciplinair project maken. Of auteurs die voor het eerst een project opstarten in een andere discipline dan degene waarin ze voordien actief waren: bv. een theatermaker met een project voor een filmscenario, een documentairemaker met een VR-project …

Budget: 1.000 euro

Info een aanvraagformulier vind je hier.

GAMES

Wie: Scenaristen en regisseurs van games

Budget: 1.000 euro

Info en aanvraagformulier vind je hier.

VR / AR

Wie: Scenaristen en regisseurs van VR -en AR-projecten

Budget: 1.000 euro

Info en aanvraagformulier vind je hier.

DIGITAL CREATOR BEURS

Wie: digital content creators met meer dan 10.000 volgers op een social medium platform

Budget: 1.000 euro

Info en aanvraagformulier vind je hier.

REISBEURZEN AUDIOVISUEEL, PODIUM, LITERATUUR & ILLUSTRATIE

Met een reisbeurs kan je als auteur, in het kader van een concreet project, deelnemen aan internationale festivals, vakbeurzen en markten, opleidingen en workshops.

Wie:

 • Auteurs van minstens één audiovisueel werk dat uitgezonden of vertoond werd (korte film, speelfilm, reeksen en VR, fictie, animatie, documentaire).
 • Auteur/makers van minstens één werk binnen de podiumkunsten
 • Literaire auteurs en illustratoren van wie minstens één werk professioneel uitgegeven werd. Publicaties die niet in de reguliere boekhandel of in de bibliotheek verkrijgbaar zijn, komen niet in aanmerking.

Budget: 50% van de reis- en verblijfskosten met een maximum van 1000 euro

Deadline : minimaal twee maanden voor startdatum.

Aanvraagformulier vind je hier.

SCHRIJFRESIDENTIE  ZWEDEN

In het najaar 2024 organiseert deAuteurs in samenwerking met Joke Guns en Astrid Lindgrens Näs (Vimmerby) opnieuw een schrijversresidentie in Zweden. Heb je een concreet idee voor een volgend project en wil je daar graag in alle rust aan werken? Of wil je graag met een collega-auteur in duo je afzonderen om te werken aan een gezamenlijk project? Dan is dit misschien iets voor jou ?

Wanneer  6 t.e.m. 20 september 2024

Locatie: Björköby (Zweden)

Wie: Schrijvers en/of illustratoren van kinder- en jeugdboeken, van minstens twee werken die gepubliceerd werden bij een professionele uitgeverij.

Scenaristen en auteurs van van minstens twee audiovisuele werken die uitgezonden of vertoond werden (korte film, speelfilm, reeksen en VR, fictie, animatie, documentaire).

Wat
De auteur(s) verblijft/verblijven in een Zweeds houten huis met twee slaapkamers, woonkamer, badkamer en keukentje. deAuteurs neemt de huur voor haar rekening en komt daarnaast tussen in de reis- en verblijfskosten (respectievelijk max. 250EUR en 150EUR/week)

Sebastiaan Van Doninck & Kim Crabeels, Kirstin Vanlierde & Jurgen Walschot, Bouke Billiet & Marjolein Pottie, Marjan Van den Berghe en Elke De Gezelle trokken eerder al naar dit prachtige land. Hun inspiratie en ervaringen vind je ook terug op onze website

Deadline : 19 februari 2024

Deze oproep is intussen afgerond.

NIEUW : SCHRIJFRESIDENTIE CPTN ZEPPOS

Voor auteurs die willen creëren in totale afzondering en rust lanceert deAuteurs de unieke schrijfresidentie CPTN Zeppos.

Aan boord van een vrachtschip kan je een week lang met blik op de horizon werken aan je project. Je vertrekt in de haven van Antwerpen voor een rondreis met twee haltes in Finland. Op het schip heb je een privékajuit en deel je de maaltijden met de bemanning. In Finland kan je het historische centrum van Rauma bezoeken, met 18de en 19de eeuwse huizen, dat sinds 1991 UNESCO- Werelderfgoed is. De beste reisperiode (rustiger zee en meer licht) is van april tot oktober. De residentie staat open voor één auteur of een auteursduo (al dan niet samen in één kajuit).

In 2024 stellen we twee CPTN Zeppos-beurzen ter beschikking.

Het tijdstip van de reis is afhankelijk van de beschikbaarheid op het schip, wacht dus niet te lang om contact op te nemen.

Voor meer gedetailleerde informatie kan je terecht bij Nathalie Capiau via info@deauteurs.be

Wie: Auteurs van minstens één audiovisueel werk dat uitgezonden of vertoond werd (korte film, speelfilm, reeksen en VR, fictie, animatie, documentaire).

Literaire auteurs en illustratoren van wie minstens één werk professioneel uitgegeven werd. Publicaties die niet in de reguliere boekhandel of in de bibliotheek verkrijgbaar zijn, komen niet in aanmerking.

Wat: De beurs vergoedt integraal het verblijf op het schip (privékajuit met stapelbed, douche en W.C.) inclusief drie maaltijden en non-alcoholische dranken aan boord. Vegetarische maaltijden zijn een optie, veganistische helaas niet.

Bekijk hier een reisimpressie van scenarist Ward Hulselmans

Budget: De beurs vergoedt integraal het verblijf op het schip. Alle andere extra uitgaven zijn voor rekening van de aanvrager.

Deadline: 5 februari 2024

Deze oproep is intussen afgerond.

NIEUW : INCLUSIEBEURS VOOR PODIUMKUNSTEN

deAuteurs wil een lans breken voor toegankelijkheid in het podiumlandschap. Met de inclusiebeurs willen we auteurs ondersteunen die op kwaliteitsvolle en creatieve manieren, participatiemogelijkheden willen creëren voor een publiek dat nog al te vaak op grenzen botst.

In 2024 werken we hiervoor samen met Staging Access, een organisatie die gespecialiseerd is in het op maat begeleiden van makers in hun creatief proces en het uitwerken van praktische tools om aan de slag te gaan met toegankelijkheid. Samen met makers gaan ze op zoek naar een ‘vertaling’ die artistiek, dramaturgisch en scenografisch zo sterk mogelijk aanleunt bij de creatie waardoor een gelijkwaardige beleving mogelijk wordt voor een publiek. Daarnaast kunnen ze de makers ook informeren over coproducenten en speelplekken die zelf al in toegankelijkheidsuitrusting kunnen voorzien.

De beurs vergoedt integraal de diensten die Staging Access verleent. Van eerste consultatiegesprekken tot het esthetisch uitwerken van toegankelijkheidsinitiatieven zoals het editen van audiobeschrijving.

Wil je hierover meer informatie, contacteer Nathalie Capiau via info@deauteurs.be

Wie: Auteurs van theater, dans, circus en stand-upcomedy van minstens één professionele voorstelling.

Wat: De beurs vergoedt integraal de consultatie en begeleiding van het project door Staging Access vzw. Het bedrag wordt rechtstreeks uitbetaald aan de aanvragende auteur.

Budget: Vanaf 500 euro voor de analyse- en consultatieronde(s) tot max. 1500 euro voor een volledig begeleidingstraject waarbij Staging Access ook tools uitwerkt voor het project.

Bij aanvraag van het maximale bedrag, dient de maker zelf een inclusiebudget van min. 500 euro cofinanciering in te brengen. Enkel kosten rechtstreeks verbonden aan het project en geleverd door Staging Access komen in aanmerking (bv geen kosten voor structurele aanpassingen in speelruimtes).

Deadline : 15 mei en 15 oktober

Heb je nog vragen over onze beurzen, contacteer Nathalie Capiau via info@deauteurs.be

Type
Nieuws
Datum
22.12.2023