© Marjolein Pottie

deAuteurs geeft het winnende duo van leden-auteurs de kans om zich gedurende twee weken in alle rust terug te trekken in een schrijvershuisje te midden van de Zweedse meren en bossen. Heel wat enthousiastelingen meldden zich aan, maar de Raad van Bestuur wist de knoop uiteindelijk door te hakken. Het regende al snel ‘hurra’ en ‘lycklig’ -kreten aan de zijde van winnaars Bouke Billiet en Marjolein Pottie, want in september vertrekken zij met steun van deAuteurs op schrijfavontuur naar Björköby.

Tweede editie Zweedse schrijversbeurs

De beurs voor een schrijver en illustrator van kinder- en jeugdliteratuur is ontstaan vanuit een samenwerking met jeugdschrijfster Joke Guns en het Zweedse cultuurcentrum Astrid Lindgrens Näs. Guns verhuisde enkele jaren geleden naar Björköby in Zweden, haar grote voorbeeld Astrid Lindgren achterna. Daar verhuurt ze nu haar eigen houten schrijvershuis, dat ze in september gedurende twee weken openstelt voor de winnaars van de beurs, die er samen een werk zullen creëren.

Een programma op maat van het duo zal hen daarnaast de kans geven om een dag te werken in de bibliotheek bij het geboortehuis van Astrid Lindgren en om een bezoek te brengen aan een Zweedse basisschool, waar de winnaars over eigen werk kunnen vertellen en/of een workshop kunnen geven.

Over muizen, draken en kamelen

Marjolein Pottie is fulltime illustratrice van kinderboeken. We kennen haar vooral van haar tekeningen voor de ‘Muis en draak’, ‘Luna’ en ‘Zoeper’-reeksen, maar daarnaast heeft ze nog een hele hoop andere titels op haar palmares staan. Haar werk werd meermaals bekroond en verschijnt in vele talen.

‘In de naam van TienKamelen’ luidt de titel van de debuutroman van Bouke Billiet. Het boek verscheen in 2012 en werd genomineerd voor de Bronzen Uil. In 2015 verscheen zijn nieuwe roman ‘Wij waren Trojanen’, een ontroerend verhaal waarin de liefde met geweld en het geweld met de liefde wordt bevochten.

De jury, samengesteld uit leden van de Raad van Bestuur van deAuteurs, koos voor het duo omwille van hun “persoonlijk dossier waaruit een wil tot constructieve samenwerking spreekt”. Of zoals Bouke het verwoordt: “Ondertussen heb ik extra veel zin gekregen om een tweede kinderboek te schrijven en het lijkt me een prachtig idee om ons te begraven in ons eigen werk.” Marjolein ziet de beurs als “een kans om ongestoord te kunnen doorwerken, wat thuis niet lukt. Enkele boeken van mij zijn vertaald in het Engels, dus workshops in de grundskola zie ik helemaal zitten.”

Op 4 september gaat de reis van start en treedt het winnende duo samen met deAuteurs in de voetsporen van Astrid Lindgren.

 

Type
Nieuws, Literatuur, Strip & Illustratie
Datum
25.09.2017