© Foto Kirstin Van Lierde & Jurgen Walschot

De beurs voor een schrijver en illustrator van kinder- en jeugdliteratuur is ontstaan vanuit een samenwerking met jeugdschrijfster Joke Guns en het Zweedse cultuurcentrum Astrid Lindgrens Näs. Guns verhuisde enkele jaren geleden naar Björköby in Zweden, haar grote voorbeeld Astrid Lindgren achterna. Daar verhuurt ze nu haar eigen houten schrijvershuis, dat ze in september openstelt voor de winnaars van de beurs, die er samen een werk zullen creëren.

Het winnende duo krijgt de kans om allerlei literaire activiteiten bij te wonen en internationale contacten te leggen op het SmåBUS Kinderboekenfestival in Ädelfors. Nadien zullen ze verblijven in het schrijvershuisje in Björköby waar ze in alle rust kunnen werken.

Kirstin Vanlierde & Jurgen Walschot

Kirstin Vanlierde is schrijver en journalist en debuteerde in 2004 met ‘Als een spiegel’.
We kennen haar ook van ‘Geheugen van steen’ en haar sciencefiction-tweeluik, ‘Sequoia’ en ‘Yuma’. ‘Sequoia’ werd genomineerd voor Kerntitels Jonge Jury 2012 en verscheen in meerdere talen.

Jurgen Walschot is tekenaar, vormgever en lesgever op de Brusselse kunstschool Sint-Lukas. Hij maakt prenten en illustraties voor tal van kinder- en jeugdboeken. Daarnaast ontwerpt hij lay-outs en covers voor uiteenlopende publicaties, van wetenschappelijk werk tot dichtbundels.
‘Alsjelieft!’ luidt de titel van zijn eerste boek, geschreven door Geert De Kockere. Het boek verscheen in 2003 en werd bekroond met de Plantin Moretus prijs. Hij tekende ‘De vis in de boom’, dat genomineerd werd voor de Boekenpauw. Stelselmatig verscheen nog een hele verzameling andere boeken waarvoor hij prenten en vormgeving leverde.

Naast hun persoonlijke projecten schrijven en tekenen Kirstin en Jurgen aan een portfolio van gemeenschappelijk werk. In het voorjaar van 2017 maakten ze ‘De Serres van Mendel’, een kortverhaal waarvan de publicatie vastligt voor het najaar van 2019. Samen werken ze ook aan het project ‘Zaailingen’, kleine poëtische werkjes waarbij beeld en tekst evenwaardig in dialoog gaan. Naast ‘De Serres van Mendel’ en ‘Zaailingen’ creëerden ze ook hun eerste graphic novel ‘Stroom’, die verschijnt in het najaar van 2018.

Op 18 september gaat de reis van start naar het land van Astrid Lindgren.
Hun verslag zal te volgen zijn op de website van de deAuteurs en op Facebook.

www.kirstinvanlierde.be
www.jurgenwalschot.be

Type
Nieuws, Literatuur, Strip & Illustratie
Datum
15.02.2018