Dag Sinterklaas © Marjan Van den Berghe

Uit Mijn moeder verzamelt vaders © Marjan Van den Berghe

Eind vorig jaar lanceerde deAuteurs een oproep voor haar eerste buitenlandse schrijversbeurs. En met succes: heel wat schrijvers- en tekentalent stelde zich kandidaat. Na een lange beraadslaging, kwam de Raad van Bestuur gisteren met de winnaar naar buiten. Niemand minder dan illustratrice Marjan Van den Berghe werd de gelukkige en zal dit voorjaar gedurende twee weken worden ondergedompeld in een Zweeds literatuurbad.

Marjan Van den Berghe is freelance illustrator & grafisch vormgever en lid bij deAuteurs. Ze maakte onder andere illustraties voor het vertelboek ‘Dag Sinterklaas’ van Hugo Matthysen en ook voor ‘Guernica’ van Jo Van Damme. De jury koos haar omwille van haar “spitse kandidatuur en haar verrassend en eigenzinnig autonoom werk”.

Van den Berghe zelf kijkt uit naar het ontwikkelen van haar ideeën en het herbeleven van haar jeugd: “Als kind was ik al een boekenwurm en dweepte ik met 1 boek; Mio mijn Mio, van Astrid Lindgren. Ik sleepte het overal met me mee en las het opnieuw en opnieuw. Ik kan me niet herinneren hoe het verhaal ging, dus ik zal het met plezier herontdekken in Björköby.”

De beurs voor een schrijver en/of illustrator van kinder- en jeugdliteratuur is ontstaan vanuit een samenwerking met jeugdschrijfster Joke Guns en het Zweedse cultuurcentrum Astrid Lindgrens Näs. Guns verhuisde twee jaar geleden naar Björköby in Zweden, haar grote voorbeeld Astrid Lindgren achterna. Daar verhuurt ze nu haar eigen houten schrijvershuis, dat ze in mei gedurende twee weken openstelt voor de winnaar van de beurs, die er een kort verhaal zal schrijven en/of illustreren.

Wat staat er nog op het programma: een ontmoeting met Scandinavische collega-auteurs en lezers in een plaatselijke boekhandel, een dag werken in de bibliotheek bij het geboortehuis van Astrid Lindgren en een bezoek aan een Zweedse basisschool, om er over eigen werk te vertellen of er een workshop te geven.

Het project is nu volop in voorbereiding. Begin mei 2016 is het zover, dan vertrekt de uitverkoren illustratrice voor twee weken richting Zweden.

Type
Nieuws, Literatuur, Strip & Illustratie
Datum
03.02.2016