Je gaat onderhandelen met een uitgever? Neem dan zeker ons dossier literaire uitgavecontracten  door. Het is een handige gids bij het nalezen of onderhandelen van jouw contracten.

De Vlaamse Auteursvereniging en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) stelden met ondersteuning van deAuteurs een modelcontract voor literaire uitgave op, dat door uitgevers en auteurs kan gebruikt worden. Raadpleeg het hier .
Het contract biedt beide partijen een instrument met algemene principes en afspraken om onderhandelingen te faciliteren met respect voor ieders belang. Het is echter niet afdwingbaar: het staat de partijen vrij om aanpassingen te doen of om een andere deal te sluiten.

Vragen

Stuur ons je vraag of contractvoorstel per mail en ontvang een aantal opmerkingen, aanvullingen en suggesties. Modelcontracten worden in overleg met VAV bekeken.

Praktisch

Gelieve altijd eerst na te kijken of je zelf het antwoord op jouw vraag kan vinden op onze website (FAQ, juridische dossiers )

Indien niet, of indien je een contract wenst te laten nalezen kan je ons contacteren via de Auteursdienst – auteursdienst@deauteurs.be. Barbara Cardoen coördineert de opvolging van de juridische vragen en gaat na wie je het best verder kan helpen. Denk er aan om ons tijdig je vraag te bezorgen. Je dient minimum een week te rekenen voor verdere opvolging.