Om je auteursrechten te innen wanneer jouw theaterstuk, choreografie, comedy-act, … wordt opgevoerd, hebben we twee zaken nodig: enerzijds een aangifte, anderzijds een regelmatige update van de speellijst (inclusief uitkoopsommen en organisatoren).

Om je rechten te ontvangen, is het belangrijk dat je je werk tijdig aangeeft. Dit doe je met het aangifteformulier (zie hieronder). De aangifte bezorg je ons het best vóór de premièredatum zodat we tijdig je rechten kunnen beginnen innen bij de organisatoren.

Opgelet: als je niet de enige auteur van het werk bent, moet je een rechtenverdeling overeen komen met je co-auteur(s).

Daarnaast moeten we ook weten bij wie en voor welke data we de rechten moeten innen. Dat wordt ons meestal doorgegeven door de producent of het verkoopsbureau. Maak daarom duidelijke afspraken met hen over het ons tijdig doorgeven van de speeldata. Zorg je zelf voor de verkoop? Vergeet dan niet om in je contract op te nemen dat de organisator verantwoordelijk is voor de betaling van de opvoeringsrechten.

Je werk aangeven:

Je werk aangeven gaat het makkelijkst via de online module.
Ben je niet de enige auteur? Het volstaat indien één van jullie de aangifte online in orde brengt. Wij linken elke aangifte aan de andere leden die bij ons zijn aangesloten. Zij krijgen dan de vraag om online te bevestigen.

Je kan het aangifteformulier ook downloaden als PDF-bestand of als beschrijfbare PDF.
Ben je niet de enige auteur? Dan zullen al je co-auteurs (ook degene die niet bij deAuteurs zijn aangesloten) de rechtenverdeling moeten ondertekenen.

Het werk moet ook bij elke betrokken beheersvennootschap aangegeven worden.

Opgelet: de beschrijfbare PDF moet geopend worden met het programma Adobe Acrobat Reader DC. De software kan je hier gratis downloaden.

Gelieve het ingevulde formulier per e-mail te bezorgen aan de Documentatiedienst via info@deauteurs.be of per post naar deAuteurs t.a.v. deAuteurs – Documentatiedienst Podiumkunsten, Koninklijke Prinsstraat 87, 1050 Brussel.

VOOR MEER INFORMATIE MAIL NAAR info@deauteurs.be.